Sentient logo

Crime forecastDataDetective speelt een centrale rol in de informatievoorziening bij een groeiend aantal politie-eenheden. Na een korte training kunnen medewerkers snel en eenvoudig patronen en trends ontdekken, voorspellingen maken, verbanden en mogelijke verklaringen vinden, criminele netwerken in kaart brengen, en mogelijke verdachten aanwijzen. De unieke dataminingtechnologie van DataDetective wordt door de politie toegepast op een grote analysedatabase (datawarehouse) met gegevens uit diverse politiesystemen en externe bronnen zoals weergegevens, sociodemografie en kaartmateriaal.

Het gebruik van DataDetective in de politiepraktijk heeft een indrukwekkende lijst van wapenfeiten opgeleverd. Analisten bij de politie schatten dat hun werk door DataDetective 10 tot 20 keer zo efficiƫnt is geworden. Zoeken met een signalement levert anderhalf keer zo vaak de juiste persoon op. In een vergelijkend onderzoek is criminaliteit met 15% meer gedaald door maatregelen op basis van DataDetective.

“DataDetective wordt steeds meer toegepast in de politiepraktijk. Het voegt belangrijke waarde toe omdat inzicht in trends en ontwikkelingen nu eenvoudig worden opgedaan, waardoor de organisatie snel en adequaat kan reageren. Dit leidt tot een efficiĆ«ntere, meer gerichte en betere opsporing van criminelen.”
[Mick Hoff – politie-inspecteur]

Gebruikte toepassingen:

  • Een voorspellingskaart maken van een type criminaliteit, gegeven datum, tijd en het weer.
  • Clusters van incidenten vinden met sterk vergelijkbare werkwijze en signalement.
  • Bepalen van mogelijke verdachten door een zaak of serie te vergelijken met incidenten uit het verleden.
  • Vinden van verklarende factoren van een trend of van bepaald gedrag.
  • In kaart brengen van netwerken van criminelen.
  • Combinaties vinden van plaats, tijd en omstandigheden waarin een bepaald type criminaliteit opspeelt, om zo acties te sturen.
  • Zelflerende modellen toepassen om bijvoorbeeld vuurwapengevaarlijke personen te herkennen.